A függőségről > Drog ABC > Amfetaminok

Az amfetamint amerikai kutatók állították elő, akik az asztma tüneteinek megszüntetésére kerestek gyógyszert. A kutatók egyike, K. K. Chen a régi kínai gyógyszerek tanulmányozása közben bukkant rá arra, hogy az ephedra vulgaris nevű növényt az asztma kezelésére használták. Megtalálta a növény hatóanyagát, az ephedrint. A kémikusok pedig a növény kivonatának szintetikus helyettesítőjét állították elő, így jutottak el az amfetamin előállításához.

A II. világháborúban katonai célokra használták, az amerikai pilóták is fogyasztottak amfetamint energiáik és figyelmük növelése érdekében.

A drog gyorsan népszerűvé vált, éjjeliőrök, kamionsofőrök, tanulók, s nagy figyelmet igénylő éjszakai munkát végzők használták, hogy el ne aludjanak, mások pedig azért kezdték szedni, mert a szer felhangolta őket, fokozta a sportteljesítményüket.

Az amfetaminok kedvelt kábítószerek a különböző rave, acid és trance partikon.

Az amfetamin és származékai a központi idegrendszert stimulálják, serkentik. Hatásuk a szervezetben természetes állapotban előforduló adrenalinhoz hasonló.

Az amfetamin típusú vegyületek legegyszerűbb tagjai: az amfetamin (Aktedron, „speed”), a metamfetamin („ice”) és a metilén-dioximetamfetamin (MDMA, Ecstasy), a hallucinogén hatású serkentőszer.

Formái

Fehér, sárga vagy rózsaszínű por vagy tabletta. Az amfetamin tartalmú Dexedrin sárga vagy fehér tabletta.

Használat

Az amfetamint különbözőképpen fogyasztják: szippantják, lenyelik vagy injekciózzák. Felszippantva gyorsabban hat, azonban biztonságosabb, ha italba keverik, vagy ha cigarettában szívják el. Az injekciózás a legkockázatosabb.

Hatás

Az amfetaminok hatása kb. 10-30 percen belül jelentkezik. Ha a fogyasztó amfetamint használ, akkor fokozódik az ébersége, elmúlik a fáradtsága és éhségérzete, javul a hangulata, feloldódnak a gátlásai, eufórikus, felfokozott örömélményben lesz része. Különösen ezért kedvelik sokan az amfetaminokat. A szer biztonságérzetet kölcsönöz, az energia fokozódásának érzetét kelti. A teljesítmény növelésére is használják, például tanulásban, munkában, sportban. A mennyiség növelésével a szerhasználó agresszívvé, ellenségessé válik.

Keverékek

A stimulánsokat gyakran más drogokkal vagy alkohollal is keverik, így a hatás kiszámíthatatlanná válik, halálos kimenetelű is lehet.

Veszélyek és káros hatások

Ha a szerfogyasztó egyszerre nagy dózist vesz be, nyugtalanná válik, fáj a feje, mellkasi fájdalmai és szívpanaszai lesznek. A hosszú távú használat következtében a szerfüggő fizikai és szellemi teljesítőképessége csökken, fogai meglazulnak, csontjai könnyebben törnek, májkárosodása lesz, idő előtti öregedés jelei mutatkoznak rajta.

A nagy mértékű fogyasztás következtében amfetamin-pszichózis, olyan lelki betegség léphet fel, mely a paranoid skizofréniához hasonlít. Felszínre jutnak a rejtett pszichiátriai betegségek, öngyilkossági késztetések is előfordulnak. Elviselhetetlen teherré válik az élet, a gondok, a szociális és a jogi problémák.

A szer vizeletben való jelenléte 2-3 napig kimutatható.

A túladagolás veszélye mindig fennáll, már az első alkalommal is halált okozhat.

Lelki függőség alakul ki, a fogyasztó kényszert érez a szer használatára, azonban fizikai függőség nem következik be.

Hosszú távú amfetamin-fogyasztás megszakítása vagy hirtelen csökkentése után megvonási tünetek fejlődnek ki néhány órán vagy napon belül.

A megvonási tünetek jelentkezhetnek fáradtságban, rossz hangulatban, hetekig tartó depresszióban. Fáradt az álmatlanság miatt, nem tud figyelni. Időközönként kínzó éhségtől szenved, és a nehezen legyőzhető szer utáni sóvárgása állandó feszültségben tartja.

Emberbarát Alapítvány | 2009