A függőségről > Drog ABC > Ecstasy

Az Ecstasy amfetamin alapú szintetikus anyag (metiléndioxi-metamfetamin, MDMA), melynek serkentő és tudatállapot módosító hatása van. Állítólag már 1914-ben felfedezte egy német gyógyszergyártó cég.

Az MDA csoporthoz tartozik, ezek mindegyike a szerecsendió, sáfrány, kikerics, petrezselyem olajából származik.

Amerikában az 1960-as évek végén kezdték használni. Tanácsadók terápiás drogként alkalmazták. Nagy-Britanniában az Ecstasy összekapcsolódik a rave kultúrával, aminek nagy szerepe volt abban, hogy használata elterjedjen az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején. Az Ecstasy fogyasztó energikusnak érzi magát, felfokozódik az empatikus készsége, az összetartozás nagy érzése hatja át, képessé válik az egész éjszakán át tartó táncolásra. Az Ecstasy népszerűségének gyors növekedése a fogyasztók kihasználásához vezetett.

Formái

Tabletták, kapszulák alakjában hozzák forgalomba.

Használat

Szájon át fogyasztják.

Hatás

Az anyag lenyelését követő kb. 30 perc után kezd hatni, és több órán keresztül tart a hatása. A használó reakciója függ a lelkiállapotától és környezetétől, kiszámíthatatlan. Nagyobb adagoknál hallucinációk előfordulhatnak.

A kezdeti nagy hatás ellazulást, nyugalomérzést válthat ki, ilyenkor boldognak, gondtalannak érzi magát, túlzottan vidámmá, gátlástalanná válik. Forró érzések és erős empátia hatja át, a környezete iránti gyűlölet vagy agresszió érzése teljesen megszűnik.

A 75-100 mg-os Ecstasy adagok serkenthetik a látást és hallást, de ezeknél a dózisoknál a hallucináció viszonylag ritkán fordul elő. A szexuális vágyakat serkentheti, de nem igazi potencianövelő szer, mert a férfiaknál átmeneti impotenciát okozhat.

A feldobottságot végül kimerültség váltja föl.

Keverékek

Más drogokkal vagy alkohollal együtt is használják, így a hatása fokozódik, és a kockázat is nő. Hasissal vagy marihuánával történő keverés esetében hallucinációk léphetnek föl. Kokainnal vagy speeddel keverve pedig élénkítő hatású lesz.

Veszélyek és káros hatások

Az Ecstasy kikapcsolja a szervezet védekező mechanizmusait, növeli a test hőmérsékletét. A tánc közbeni túlmelegedés folytán a hajszálerek elszakadhatnak, belső vérzés következhet be. A bőrön, különösen az arcon piros jelek keletkeznek, az agyi erek elzáródhatnak, és ez bénulásra vezethet. A droghatás alatt lévőnek meg kellene akadályoznia a túlhevülést, sok folyadékot kellene fogyasztania, vagy hűvös helyen megpihennie.

A fizikai káros hatások közé tartoznak még a kiszáradt száj, torok, émelygés, kitágult pupillák, izzadás, csökkent étvágy, a koordináció hiánya, gyorsabb szívverés stb.

A szerhasználat a lányoknál nőgyógyászati panaszokat okozhat, a méhben ciszták keletkezhetnek, a menstruáció nehezebbé válik.

Az Ecstasy egyéb más panaszokat is okozhat: pszichotikus zavarokat, hallucinációt, paranoiás tüneteket, depressziót, szorongást, fogyást stb. Természetesen mindenkinek tartózkodni kellene az Ecstasytól, de főleg a gyenge idegrendszerűeknek!!! A tabletták anyagának összetételét és hatását sohasem lehet biztosan ismerni. A szer hosszú távú használat során befolyásolja az agyműködést, vese- és májproblémákat okoz, fogékonnyá tesz a fertőzésekre. Az Ecstasy halált is okozhat.

A szer fogyasztása pszichés függőséghez vezet, a rendszeres használattal való leállás esetén nincsenek testi megvonási tünetek.

Általában az szokott történni, hogy a fogyasztó egy idő után a szerhatás növelésével kísérletezik, mivel azonban újabb élményekben nem lesz része, más drog használatára tér át.

Emberbarát Alapítvány | 2009